söndag 14 februari 2016

Veckans utmaning v.6

Förra veckans utmaning var att testa ett nytt recept. Det låter inte svårt, det är inte svårt egentligen. Men handen på hjärtat. Hur många av oss har inte ett antal "säkra kort" som man alternerar mellan? Speciellt när man har småbarn som automatisk säger att de inte gillar okänd mat innan de smakat. 

Anna: Jag testar gärna nya recept, men ofta håller jag mig inom välbekanta områden. Pastarätter med tomat och vitlök, vit fisk i ugn med olika grönsaker eller såser, grönsakspajer med äggstanning, gratänger... Jag är lite feg på det viset.
I perioder är jag duktig och planerar en veckomatsedel och då brukar jag utgå ifrån två fiskrätter, en soppa, minst en middag med baljväxtbas och ett nytt recept. Dessa kan dock kombineras. En ny linssoppa innebär att jag kan bocka av tre punkter t ex. Men jag har varit dålig på att planera middagar sen jag började jobba efter föräldraledigheten, och just nu känns det som om vi äter samma 8-10 rätter om och om igen. Dags för något nytt, även om ungarna inte är specielllt nyfikna på ny mat.
Tillsammans med Heidi hade jag gjort en beställning från Årstiderna som kom på torsdagen. De levererar lådor med ekologisk frukt och/eller grönsaker eller matkassar direkt till dörren. Den här gången var det en låda italienska grönsaker som fångat mitt intresse. Miniplommontomater, blomkål, palmkål, färska kryddor, blandad plocksallat och fänkål. Och några grejer till.
Fänkålen var jag sugen på att göra nåt mer spännande av, har mest använt dem i wok eller grytor tidigare. Den här gången valde jag att ugnsbaka den med citron och servera med stekt hoki, ärtor och en sallad på sallatsblad och tomater från Årstiderna-lådan, och gurka.
Fänkålen blev jättegod! Fast jag fick höja värmen efter 20 minuter och baka den i ugnen i nästan 50 minuter innan den blev klar. Ett väldigt bra alternativ till ris/potatis/gryn av nåt slag som vi oftast äter till fisk.


Heidi: Precis som Anna, så vill jag gärna prova nya recept. Men det blir väldigt ofta samma saker om och om igen. Därför tänkte jag först att jag skulle vara väldigt ambitiös och försöka på ett recept som går hem hos hela familjen. Det är faktiskt inte det lättaste. Min man gillar mat som inte är för konstigt, helst ska det vara bekant mat, svensk husmanskost är bra. Och gärna kött. Själv har jag inte ätit rött kött på två år. Jag gillar mat från olika delar av världen, kryddiga och smakrika. Barnen skippar helst grönsakerna. Och finns det lök i maten är det riktigt illa! 
Jag insåg snabbt att det här skulle bli en ordentlig utmaning. Så jag tänkte att det kanske skulle vara lugnast att börja med en efterrätt/kaka. Men jag saknade helt inspiration och idéer. Veckan började närma sig sitt slut utan att jag hade testat något nytt. Till och med fettisdagen passerade utan att jag åt en enda semla. Vänta nu... sa jag semla? Det kanske skulle finnas någon rolig variant på semlor? För visst kan man fira fettisdagen hela veckan? För den traditionella semlan är ju ganska mastig. Det brukar räcka med att äta locket, grädden och mandelmassan. Sen är man mätt.
Efter att ha tittat runt bland Icas recept, fick jag syn på det mest fantastiska ordet: Semmelkladdkaka. Sagt och gjort, köpte hem vispgrädde och mandelmassa (resten fanns hemma), och satte igång. Jag hade i mer kardemumma än i receptet (det är ju så gott!) och jag blandade den vispade grädden med mandelmassa. Annars följde jag receptet. Och ja, den blev god!! Smakar faktiskt semla, utan att vara torr. Den gör jag om. Även om barnen inte tyckte om den...Nästa veckas utmaning blir att ringa någon som du inte har pratat med på länge. 

2 kommentarer:

  1. Vi åt risotto igår. Kanske inte för alldeles första gången, men det är en bortglömd rätt hos oss. Det är ett bra tips som är lätt att variera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog en rätt som inte äts så ofta hos oss. Kanske dags för det snart. Tack för tipset!

      Radera