onsdag 2 mars 2016

Vi har blivit beroende

Något har hänt med oss. Vi har börjat ta omvägar till olika ställen; tåget, skolan, förskolan, ica... Vi tittar oss omkring lite oftare. Vissa löprundor tar extra lång tid. Man måste ta en omväg via en skog helt plötsligt. Ibland måste vi stanna och knyta skorna ovanligt ofta. Under Annas barnvagnspromenader stannar hon och rättar till barnets mössa, även om det kanske inte behövs. På jobbet går Heidi ut och står en stund på sin rast, istället för att sitta i fikarummet. Varför? Har vi helt plötsligt blivit folkskygga, paranoida, inkontinenta eller börjat röka?
Nej, vi har blivit beroende av turf. Och nej, det handlar inte om att vi röker konstiga grässorter, det handlar helt enkelt om ett roligt realtidsspel med gps och smartphone. Ungefär som en blandning mellan "herre på täppan" och geocaching.

 Turf går ut på att ta olika zoner. Zonerna ser man via sin turfapp (gratis) och med hjälp av gps är det lätt att hitta dem. För att kunna ta en zon, måste man befinna sig där rent fysiskt. Man måste stanna i zonen ca 30 sekunder, sedan "äger" man zonen tills någon annan tar den. Man får poäng för varje zon man tar och sedan poäng för varje timme man lyckas behålla den.

Vi hade båda hört talas om turf innan, men inte riktigt fattat grejen med det. Men häromdagen bestämde vi oss för att testa. Och vi är redan fast! På gårdagens löprunda sprang Heidi runt på olika ställen och samlade på zoner. Det blev till och med så spännande att hon racade ikapp med en okänd cyklist för att hinna först till en zon!

De gröna zonerna ägs av dig och de röda av någon annan
Nu har vi börjat titta på vilka zoner det finns runt i områden som vi ska besöka. Anna som brukar fjällvandra i Bruksvallarna har redan börjat titta på vilka zoner hon kan besöka. Heidi ska till Madrid snart och upptäckte att det till och med finns några zoner där!

Det känns som att turf kan vara ett perfekt sätt att piffa upp vardagsmotionen på. Eller ett sätt att se sig runt i en ny stad. Det kan också sporra en att ta en omväg när man ska mellan punkt A och B. Eller om man behöver hitta ny motivation för sin löp- eller cykelrunda. Eller så kanske det kan motivera vissa barn och ungdomar att komma ut och röra på sig. Speciellt de som gärna sitter och spelar dataspel eller mobilspel. Turf är ju också en form av "spel", men det är du själv som är spelpjäsen i spelet! Det måste ju vara hur spännande som helst!

Nu undrar vi lite om det finns fler "turfare" där ute? Vi är ju nybörjare, som sagt och vill gärna lära oss mer och höra lite tips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar